DubYard

Dubyard
Dit jaar op Parkpop kan je gaan luisteren naar een origineel handgemaakte Roots Reggae & Dub soundsystem uit Den Haag, namelijk Food Bass Shelter soundsystem.
Verwacht veel positieve vibes, diepe dubs en stevige basslijnen maar vooral Roots & Culture.

Soundsystems zijn ontstaan in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in de ghetto’s van Kingston (Jamaica). Arme Jamaicanen hadden genoeg van de bands in de vaak te dure kroegen en zetten hun geluidspeakers en draaitafels op straat. Op deze manier was de muziek en het feest toegankelijk voor iedereen. In het begin werd er vooral Rhythm & Blues uit de VS gedraaid. Al snel begonnen ze hun eigen muziek te produceren waar ska uit voortkwam. Uiteindelijk werd ook veel Reggae & Dub gemaakt en gedraaid.

In de jaren zeventig emigreerden veel Jamaicanen naar de UK, waardoor Soundsystems ook daar voet aan de grond kregen. Mensen begonnen hun eigen soundsystem te bouwen en sessies te organiseren. Tot de dag van vandaag is de Soundsystem cultuur nog steeds een belangrijk deel van Jamaicaanse geschiedenis en cultuur en heeft het wereldwijd een sterke basis gelegd voor verschillende muziekgenres.

 

 

Share this page on social media:

Partners