Geschiedenis

Parkpop, Het grootste gratis popfestival van Nederland vond voor het eerst plaats op 5 juli 1981 in het Haagse Zuiderpark en trok ruim 35.000 bezoekers. Het festival is ontstaan door de samenvoeging van Maliepop en Noordzeepop en de nieuwe locatie ‘het Zuiderpark’ leidde tot de naam Parkpop. Er waren toen nog niet veel grote gratis popfestivals dus volop groeikansen. Doelgerichte promotie voor de stad Den Haag en stimulering van het Haagse popklimaat waren de voornaamste uitgangspunten van het nieuwe Parkpop. John Tieleman, Rob Keehnen, Pieter Jacobs, Leen Visser, Elli Schelling, John van Vueren, Rien Puyenbroek en Guus Dutrieux zijn de initiatiefnemers die aan de weg van Parkpop stonden. De trots van Den Haag en het grootste gratis toegankelijke popfestival van Nederland.

 

Jaren '80

De groeikansen werden in de jaren '80 al snel benut. Het aantal bezoekers groeide van 35.000 naar ruim 200.000 en er werd een extra podium toegevoegd in het Zuiderpark. In 1988 kwam daar zelfs het 'derde veld' bij, waar o.a. rappers, skateboarders en breakdancers zich presenteerden aan het grote publiek. In de jaren '80 raakten ook de eerste grote sponsoren zoals de Nutsspaarbank en de Nederlandse Zuivel Organisatie betrokken bij Parkpop. Klik hier voor de highlights van de jaren '80

Jaren '90

Met ruim 500.000 bezoekers staat de editie van 1992 in de boeken als een absoluut record-jaar. Het Zuiderpark staat op z'n kop met artiesten zoals The Scene, Chris Whitley en Angela & the Rude. In 1996 maakt Nederland kennis met een nieuw fenomeen, Marco Borsato. Parkpop is het eerste grootschalige festival dat Borsato aan zijn oeuvre heeft toegevoegd. Klik hier voor de highlights van de jaren '90

Jaren '00

In het jaar 2000 werd de Dommelsch Dance Area geïntroduceerd op Parkpop. Een area waar diverse dance dj's, waaronder DJ Tiesto, zorgden voor een nieuwe experience op Parkpop op het gebied van dance. In 2003 kregen de helden en het jong talent uit Den Haag met Locals Only een eigen podium om zich te presenteren aan het grote publiek. Parkpop werd in 2006 live uitgezonden door Nederland 3, 3FM en Omroep West. Ondanks de regen waren er ruim 175.000 bezoekers aanwezig in het Zuiderpark. Klik hier voor de highlights van de jaren '00.

Jaren '10

In 2010 viert Parkpop haar 30 jarig jubileum. Met onder andere een spectaculaire openingsact van een collectief Haagse topartiesten zoals Robert-Jan Stips, Cesar Zuiderwijjk, Evert Nieuwstede, Tim Akkerman en meer. Vanaf drie podia tegelijk werd een speciaal nummer gespeeld waarin een ode werd gebracht aan het het festival. Parkpop haalde in 2010 ook wereldnieuws toen het optreden van Snoop Dogg daags voor het festival werd gecanceld door de burgemeester, politie en justitie. Als vervanger werd reggae legende Alpha Blondy ingevlogen naar een zonovergoten Zuiderpark. Het Zuiderpark telde ruim 250.000 bezoekers in dat jaar. In 2014 werd voor het eerst Night at the Park geïntroduceerd aan de vooravond van Parkpop. In tegenstelling tot Parkpop is Night at the Park niet gratis toegankelijk, maar desondanks uitermate populair binnen de Parkpop community. Night at the Park kende een zeer succesvolle editie met meer dan 15.500 bezoekers en grote artiesten zoals Madness, De Staat, Golden Earring, Van Dik Hout en meer.

Parkpop viert in 2015 het 35 jarig jubileum en trekt jaarlijks gemiddeld 200.000 bezoekers naar het Zuiderpark. Al 35 jaar wordt het festival verslagen door landelijke en regionale omroepen zoals Omroep West, 3FM, Den Haag FM, Radio Veronica, 3voor12 en meer.  

 

 

Partners